2021-11-02 10:18:13• hírek • Szatmár.ro

Örömmel pályáznak a közvilágítás korszerűsítésre az önkormányzatok

illusztráció
illusztráció

Minden polgármesteri hivatal örömmel él a közvilágítás korszerűsítési pályázatok lehetőségével, hiszen egy ilyen beruházást követően mindig megnő az adott településen elhelyezett izzók száma, az áramfogyasztás éves költségei pedig csökkennek.
 

Jó hír a települések számára, hogy újra van lehetőség közvilágítás-korszerűsítésre a Környezetvédelmi Alap október végén meghirdetett új kiírása révén. Mint eddig is, a pályázat célja, hogy csökkenjen az energiafogyasztás, a régi elavult izzók helyére pedig energiatakarékos lámpatestek kerüljenek.

Azokon a településeken, ahol korábban már megtörtént a korszerűsítés, minőségi javulás is érezhető, hiszen nem csak a régi izzókat cserélték ki, de míg korábban a takarékosság szempontjából csak minden második-harmadik oszlopon volt égő, a fejlesztés után minden egyes oszlopra sikerült világítást szerelni.

Pusztadarócon bevált

Pusztadarócon például három évvel ezelőtt sikerült kicserélni a község összes hagyományos utcalámpáját új, energiatakarékos LED-es világítótestre, minek köszönhetően azzal együtt, hogy drágult az áram, mintegy 60%-ra esett vissza közvilágítás éves költsége.

„Az égők száma megduplázódott (most már minden oszlopon van égő), így sokkal jobb lett a község utcáinak megvilágítása, ezek fénye lényegesen erősebb, mint a hagyományos izzóké, és mivel 3 év garanciát vállalt a kivitelező, a karbantartási költség is eddig gyakorlatilag zéró” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Găman Mihály polgármester.

A sárköziek is pályáztak

A Sárközújalki Polgármesteri Hivatal az elmúlt napokban írta alá azt a kivitelezési szerződést, amely lehetővé teszi, hogy a város teljes területén új, intelligens világítótestek biztosítsák az éjszakai világítást.

Az önkormányzat tavaly pályázott a Környezetvédelmi Alaphoz, így egymillió lejt nyert a települések közvilágításának korszerűsítésére. A beruházás összértéke 1,3 millió lej, melyből 300.000 lejt az önkormányzat saját költségvetéséből biztosít. „Sárközújlakon és a hozzá tartozó településeken évtizedeken keresztül alig 480 körüli lámpatest világított a meglévő 917 oszlopon. Régi célunk volt bővíteni és modernizálni a mintegy 17 kilométeres rendszert, ami most lehetővé válik. Örülök, hogy a napokban aláírhattam ennek a beruházásnak a kivitelezési szerződését, most már a munkálatot elnyerő cégen a sor” – magyarázza Piricsi Arthur, a város polgármestere.

Piricsi elmondta továbbá azt is, hogy a Környezetvédelmi Alap legújabb kiírásának köszönhetően az előző pályázatot szeretnék kibővíteni, ugyanis az 1,3 millió lejes beruházás nem fogja lefedni a település teljes rendszerének korszerűsítését, szükség lenne még további pár százezer lejre, ami fedezhetné a teljes beruházást.

„Jelenleg éves szinten az önkormányzat mintegy 150 000 lejt fizet közvilágításra, bízunk benne, hogy ez le fog csökkenni, úgyhogy a jelenlegi mintegy 460 lámpatest helyett 1015 izzó fogja megvilágítani a város utcáit, minek köszönhetően teljesen meg fog változni a település éjszakai arculata, nőni fog a lakosság biztonságérzete, és a közlekedés számára is könnyebbséget hoz majd az éjszakai láthatóság megnövekedése. Mindezeknek köszönhetően tehát érthető, hogy örülünk a lehetőségnek és bízunk benne, sikerül folytatni még ezt a beruházást” – tette hozzá az elöljáró.

Október végén hirdették meg az új kiírást

Annak kapcsán, hogy elindult a közvilágítás energiahatékonyságának növelését célzó program, Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter korábban így fogalmazott: „A program hozadéka a hagyományos, szennyező közvilágítási rendszerről a környezetbarát közvilágításra való áttérés szorgalmazása. Ez óriási segítség az önkormányzatoknak abban, hogy elektromos energiát spóroljanak és a környezetre veszélyt nem jelentő közvilágítási infrastruktúrát építsenek ki. A Környezetvédelmi Alapnak ez a programja is azt az állandó nyomást csökkentené, amelyet az energiafogyasztás gyakorol a környezetre. Meggyőződésem, hogy a helyi hatóságok kellő érdeklődést és nyitottságot fognak tanúsítani a környezetvédelmi beruházások finanszírozási programjainak megpályázása iránt”.

A program összköltségvetése 500 millió lej, kedvezményezettjei pedig azok az önkormányzatok lehetnek, amelyek szeretnék új technológiák alkalmazásával modernizálni a közvilágítási rendszert. Ezzel jelentősen csökkentenék az energiafogyasztás mértékét és a számlák értékét.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: